Σχέδιο για νέες περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ σε όλο το φάσμα των δαπανών του Δημοσίου για το 2010 επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρώντας στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού από μηδενική βάση.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– Περιστολή των επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και Τοπική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη καθιέρωση πλαφόν στις πιστώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια

– Πρόσθετες μειώσεις στις υψηλές συντάξεις

– Δραστικές περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ

– Επανεξέταση των κοινωνικών παροχών με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής» η μόνη μέχρι στιγμής «κόκκινη γραμμή» που έχει τεθεί για το ψαλίδισμα των δαπανών αφορά στις πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Ολα τα υπόλοιπα κονδύλια επανεξετάζονται από μηδενική βάση, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο οι εξοικονομήσεις πόρων από περιστολές δαπανών το 2011 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κονδύλια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, λειτουργικές και άλλες δαπάνες, καθώς και οι αποδιδόμενοι πόροι.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πάγωμα των βασικών μισθών και συντάξεων στα φετινά επίπεδα, περικοπές στις υψηλές συντάξεις, περιστολές στις δεύτερες και υπόγειες αμοιβές στο δημόσιο και εφαρμογή και το 2011 του μέτρου για τις περικοπές στα επιδόματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η ακραία πρόταση για νέες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αλλά απορρίπτεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

700 εκατ. ευρώ

Για μισθούς στο Δημόσιο και για συντάξεις όλων των Ταμείων οι συνολικές δαπάνες θα αυξηθούν μόλις κατά περίπου 700 εκ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 27,6 δισ. από 26,9 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, αύξηση που καλύπτει μόνο τις αναπροσαρμογές λόγω ωρίμανσης. Ενδεχομένως σε ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να δοθούν μικρές ενισχύσεις από το αποθεματικό των 100 εκατ. που δημιουργήθηκε μετά τη μη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να τρέχει με ρυθμό 2,5% οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποστούν νέες απώλειες στα πραγματικά τους εισοδήματα, οι οποίες σε απόλυτα ποσά θα κυμανθούν κατά μέσον όρο στα 350 ευρώ ετησίως, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι φετινές περικοπές στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα που θα ισχύσουν και το 2011. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο το δημόσιο θα εξοικονομήσει άλλα 900 εκ. ευρώ από την περικοπή μισθών, επιδομάτων και συντάξεων.

Επίσης θα υπάρξουν μειώσεις στις ανώτατες συντάξεις που θα αποφέρουν στο δημόσιο 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την κατάργηση παράνομων αμοιβών στο δημόσιο μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών θα εξοικονομηθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ. Πρόσθετες οικονομίες στις μισθολογικές δαπάνες αναμένονται από τη σταδιακή εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου που θα προβλέπει περικοπές η και κατάργηση επιδομάτων, καθώς και συμπίεση του βασικού μισθού για τους νεοεισερχόμενους.

Γενικό Λογιστήριο

Εξετάζονται κωδικό προς κωδικό… 30 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους αρμό­διους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου εν όψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού είναι να εξετάσουν διεξοδικά κωδικό προς κωδικό όλες τις κρατικές δαπάνες, ύψους 30 δισ., με εξαίρεση τις αμοιβές μόνιμου προσωπικού και τις συντάξεις.

Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν επίσης οι αποδιδόμενοι πόροι και οι επιχορηγήσεις στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ με όχημα την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ μέσα στο 2011.

Βέβαιη είναι η πρόσθετη περικοπή κατά 500 εκ. ευρώ των εγχώριων πόρων από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ στο επτάμηνο είναι χαμηλότερες κατά 36% του ετήσιου στόχου προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Μαχαίρι θα μπει και στις λειτουργικές και άλλες δαπάνες συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι επιχορηγήσεις φορέων και οργανισμών του δημοσίου (συγκοινωνίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς υγείας, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις), επιδοτήσεις στη γεωργία, προμήθειες, μετακινήσεις κ.ά.

Η περιστολή αυτού του είδους των δαπανών συνδυάζεται με την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό θα υοπάρξουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις έκτακτες αποζημιώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μείωση προσωπικού και απελευθέρωση τιμολογίων.

Ενισχύσεις με εισοδηματικά κριτήρια

Κοινωνικές παροχές… από μηδενική βάση

Άλλη πηγή εξοικονόμησης πόρων αναζητείται στις δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας μέσω της εφαρμογής των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, που ανέρχονται συνολικά στα 15,555 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η επιχείρηση περικοπών θα στηριχθεί και στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τις συντάξεις, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και στον επαναπροσδιορισμό όλων των κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν στη χορήγηση πάσης φύσεως επιδομάτων και άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων.

Μνημόνιο

Το στίγμα των προωθούμενων αλλαγών δίνει η σχετική αναφορά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ότι «θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων και να γίνουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση ή την ακύρωση των λιγότερο αποτελεσματικών, καθώς και να ποσοτικοποιηθεί πιθανή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών από την εφαρμογή αυτών των δράσεων».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στο πλαίσιο αυτό θα καθορισθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών και των επιδομάτων πρόνοιας και ανεργίας, έτσι ώστε τα ποσά των ενισχύσεων να αυξηθούν για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.