Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να αποσαφηνίσουν το όραμά τους» για το μέλλον του ευρώ, πράγμα που αποτελεί κίνηση κλειδί για την επίλυση της κρίσης που διέρχεται η ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να κληθεί να καλύψει το κενό της πολιτικής.
Προσθέτοντας τη φωνή του στις πιέσεις για την επείγουσα ανάγκη ανάληψης πολιτικής δράσης κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος Ιουνίου, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προτιμήσει να σφάλλει κάνοντας περισσότερα, παρά λιγότερα από τα αναγκαία, απαλλασσόμενη από την αποσπασματική προσέγγιση που απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.
«Οι αξιωματούχοι μας οφείλουν αν αποσαφηνίσουν το όραμά τους για το ευρώ, σε τι θα μοιάζει η ευρωζώνη σε λίγα χρόνια…θα είναι η σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη. Οσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Θα ήταν η μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη», διότι μία τέτοια αποσαφήνιση θα επιτρέψει τη μείωση των σπρεντ ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, ορισμένες από τις οποίες ευρισκόμενες σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, είδαν το κόστος δανεισμού τους να εκτινάσσεται και θα περιορίσει την αποφυγή του ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών.
Γνωρίζοντας ότι τα βλέμματα είναι και πάλι στραμμένα προς την ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να καλύψει τα κενά της δημοσιονομικής πολιτικής ή τα κενά της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
«Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό από την αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων στον τομέα της χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης; Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό από την αδράνεια των εθνικών κυβερνήσεων στον τομέα των διαρθρωτικών προβλημάτων; Η απάντηση είναι όχι».
Με την κρίση χρέους να επικεντρώνεται πλέον στον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ασχοληθεί ούτε με το έλλειμμα κεφαλαιοποίησης ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων και εξέφρασε την υποστήριξή του προς μία τραπεζική ένωση, η οποία θα προβλέπει την κεντρική επιτήρηση ορισμένων τραπεζών , ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν συστημικούς κινδύνους για την ευρωζώνη και εγγύηση των καταθέσεων ενεργητικού των τραπεζών της νομισματικής ένωσης και πρόσθεσε ότι απαιτείται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης.
Η εμπιστοσύνη της αγοράς, και όχι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι το κλειδί για να πεισθούν οι τράπεζες να ενισχύσουν τις δανειοδοτικές τους δραστηριότητες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Στην έκθεση των οικονομικών της εκτιμήσεων χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης μέσω μίας τραπεζικής ένωσης και με την απευθείας συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.