Υπέρ της δημιουργίας ευρωομολόγων «ώστε να καταστεί αμοιβαίο ένα ποσοστό του συνολικού κρατικού χρέους των μελών της Ευρωζώνης» τάχθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

«Η εν λόγω πρόταση, σε ό,τι μας αφορά, βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι, την θεωρούμε διαρθρωτικού χαρακτήρα, σπουδαία», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ υπενθύμισε από την πλευρά του υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, με τα ευρωομόλογα, θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της ευρωζώνης». «Ο δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα αυτό πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Πρέπει να χειριστούμε αυτό το ζήτημα, που δεν έχει έναν ιδεολογικό χαρακτήρα» πρόσθεσε.

‘Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «αντάλλαξαν απόψεις».

«Είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης» στην ευρωζώνη, «ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις», εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί.

Εξάλλου, ο κ. Γιουνκέρ τάχθηκε υπέρ της απευθείας χρηματοδότησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ευρωζώνη και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων.