Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει «μια κρίσιμη στιγμή» της ιστορίας της, εκτίμησε σήμερα από τη Ρώμη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υπενθυμίζοντας την «ανάγκη» να υπάρξει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη μαζί με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Ζούμε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ένωσης», σημείωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Λα Σαπιέντσα.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει ανάγκη από ένα γενναίο άλμα πολιτικής φαντασίας για να επιβιώσει», υπογράμμισε.

Όπως έχει ήδη επαναλάβει πολλές φορές, ο Ντράγκι υπενθύμισε «την ανάγκη ενός ‘growth pact’», ενός συμφώνου για την ανάπτυξη «μαζί με το δημοσιονομικό σύμφωνο».

Αυτό το σύμφωνο ανάπτυξης θα αφορά «διαρθρωτικές αλλαγές» κυρίως στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και «την επανέναρξη των δημόσιων επενδύσεων» χάρη στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τον επαναπρογραμματισμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Δεν πρόκειται για αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, διότι «δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν είναι σε τάξη τα δημοσιονομικά», υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Λίγο πριν την άφιξη του διοικητή της ΕΚΤ περίπου 60 φοιτητές διαδήλωσαν μπροστά στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και μοίραζαν φωτοτυπίες του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ πάνω στις οποίες είχαν γράψει: «Όχι στην ΕΚΤ, όχι στη λιτότητα».