Ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησαν σήμερα μια έκθεση σχετικά με τους τρόπους ώστε να κατανέμονται καλύτερα στην κοινωνία οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα μέσω μιας πιο συνετής πολιτικής και με την πράσινη ανάπτυξη.
«Μια ισχυρή ανάπτυξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ενσωματώνει όλους, με την έννοια ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας συνήθως δεν επωφελούνται απ’ αυτή στον ίδιο βαθμό», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
«Το θέμα για τις κυβερνήσεις στην εποχή ενός κινήματος όπως το ‘Occupy Wall Street’ είναι να διπλασιάσουν τις προσπάθειες ώστε η οικονομική ανάπτυξη να επιφέρει θετικές αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο και στην ευημερία όλων των κοινωνικών κατηγοριών», υπογράμμισε.
Το κίνημα «Occupy Wall Street» (Καταλάβατε την Ουόλ Στριτ) καταγγέλλει την υπερβολική εξουσία του χρήματος επί της πολιτικής και τις αυξανόμενες ανισότητες.
Η έκθεση, η οποία καλύπτει σχεδόν 300 σελίδες και φέρει τίτλο «Promoting Inclusive Growth: Challenges and Policies» (Προώθηση μιας συνολικής ανάπτυξης: προκλήσεις και πολιτικές) ασχολείται ιδιαίτερα με τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πολιτική της καινοτομίας.
«Η υποστήριξη του κράτους στην έρευνα και ανάπτυξη δεν θα πρέπει να προκρίνει ορισμένους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία, αλλά να έχει μάλλον στόχο ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που μπορεί να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για εργαζόμενους με μεγάλη εξειδίκευση, αλλά και για λιγότερο εξειδικευμένους εργαζόμενους», εξηγεί η λέσχη των πλούσιων χωρών σε ανακοίνωσή της.
Η έκθεση μελετά επίσης τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει «η δράση κυβερνήσεων για μια πιο πράσινη ανάπτυξη» με τη δημιουργία νέων τεχνολογιών και τις καινοτομίες που αυτή σημαίνει, οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει επίσης να οδηγήσουν σε επενδύσεις «στην εκπαίδευση, στον αγώνα κατά της φτώχειας και στην απασχόληση».
Οι συντάκτες της ζητούν εξάλλου να υπάρξουν «καλύτερες υποδομές και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για να βοηθηθούν οι φτωχές περιφέρειες να καλύψουν την καθυστέρησή τους» και προτείνει «μια δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών εισπράξεων, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».
Ένα από τα κεφάλαια είναι αφιερωμένο στη μεταρρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. «Ένα σημαντικό διακύβευμα για τους δημόσιους αξιωματούχους είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο να υπάρχουν λιγότερα εμπόδια στην προσφορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και μια ευρύτερη πρόσβαση σ’ αυτές τις υπηρεσίες για όλα τα τμήματα που πληθυσμού», εκτιμά ο Οταβιάνο Κανούτο, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.