Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κρίνει αναγκαία τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ απέναντι στην κρίση χρέους, δήλωσε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Άντρες Λίπστοκ, σε συνέντευξη του στο Bloomberg.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αλλά σήμερα δεν είναι πραγματικά αναγκαία η θέσπιση νέων μέτρων», δήλωσε ο Λίπστοκ, προσθέτοντας ακόμη ότι «δεν συζητήσαμε για κανένα νέο μέτρο το οποίο δεν έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν».
Ανάμεσα στα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε περιλαμβάνονται τα φθηνά δάνεια στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ για περιόδους που θα μπορούν να φθάνουν έως και τρία χρόνια, και ένα πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην επιβράδυνση της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή, αλλά ήταν ανενεργά από το Φεβρουάριο.
Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Λίπστοκ δεν ανέφερε εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να ξαναρχίσει αυτό το τελευταίο πρόγραμμα ή να χορηγήσει ένα νέο δάνειο προς τις τράπεζες για τρία χρόνια, όπως αναμένουν πολλοί αναλυτές, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης τις τελευταίες εβδομάδες και του κινδύνου να δουν την Αθήνα να εξέρχεται από την ευρωζώνη.
Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της, που είναι στο 1% από τον Δεκέμβριο, το ιστορικό χαμηλότερό της. Η επόμενη απόφαση για το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου.
«Δεν συζητήσαμε για μείωση του επιτοκίου κάτω του 1% κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας», είπε.
Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Λίπστοκ είπε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι η χώρα θα βρει «έναν τρόπο να μείνει στη ζώνη του ευρώ», αλλά και ότι θα πρέπει «να γίνει αποδεκτή η βούληση του λαού».
«Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ επίσημα για μια έξοδο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις μας για να αποφευχθεί η πρόκληση κερδοσκοπίας», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ έχει πάντα υποστηρίξει την ανάγκη να διατηρηθεί η ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή, με 17 χώρες, φοβούμενη τις συνέπειες, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, απο την έξοδο ενός από τα μέλη της.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το ίδρυμα του θέλει να δει την Ελλάδα να παραμένει στη ζώνη του ευρώ, αναγνωρίζοντας όμως ότι η απόφαση αυτή δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας.
Πηγή: ΑΜΠΕ