Ολέθρια αποτελέσματα θα έχει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζωνη. Το πρακτορείο Reuters γράφει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και το νομισματικό μπλοκ που επιχειρεί να προστατεύσει σε απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ οι περισσότεροι από τους ιδιώτες πιστωτές έχουν καταγράψει βαριές απώλειες στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως στα χέρια της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται περίπου 200 δισεκατομμύρια του χρέους της Ελλάδας.

«Σε περίπτωση εξόδου, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Και η απώλεια θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, τόσο μεγάλη που μπορεί να πλήξει το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σχολιάζει ο Andrew Bosomworth της Pimco.

«Μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση από τις κυβερνήσεις που όμως δεν είναι στην καλύτερη θέση για να προσφέρουν επιπλέον ενίσχυση», προσθέτει.

Κι αυτές δεν είναι οι μοναδικές απώλειες που ενδέχεται να υποστεί η ΕΚΤ και οι εθνικοί της μέτοχοι. Ακόμα κι αν η Ελλάδα βγει από τη νομισματική ένωση, τα κόστη για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς θα αναγκαστεί να αποτρέψει μία πλήρη ελληνική κατάρρευση και ευρύτερη «μόλυνση», σημειώνει το Reuters.

«Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση της ΕΚΤ θα είναι αναγκαία για να σταθεροποιήσει το σύστημα, καθώς και παρέμβαση από τη Γερμανία, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τον EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κοστίζοντας πιθανώς εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ», λέει ο σύμβουλος στρατηγικών επενδύσεων στην Coutts Georgios Tsapouris.

Οι κεντρικές τράπεζες τω χωρών θα κληθούν να καταμερίσουν μεταξύ τους τις απώλειες, γράφει το Reuters. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τη Γερμανία αγγίζοντας το 27%.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη καταγράφει τις απώλειες που θα έχει ενδεχόμενη Grexit για τη Γαλλία: θα κοστίσει στο Γάλλο φορολογούμενο 66,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Μικρότερες χώρες με λιγότερο κραταιές κεντρικές τράπεζες, συγκριτικά με τη γερμανική Bundesbank, θα πληγούν σχετικά πιο σοβαρά.