Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μόντι, στην Ιταλία το δημόσιο χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ, παράλληλα, μειώνονται οι φοροεισπράξεις.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1.946,083 ευρώ, έναντι των 1.928,226 ευρώ του Φεβρουαρίου.
«Ποσό που μοιάζει ακόμη εντυπωσιακότερο, αν υπολογίσει, κανείς, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στις οποίες ήδη προχώρησε, και πολλές άλλες τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού», τονίζουν οι σχολιαστές.
Παράλληλα πτωτική τροχιά σημειώνουν οι φοροεισπράξεις: το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών 83,168 δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011. Τον Μάρτιο, δε, ο περιορισμός των φοροεισπράξεων ήταν της τάξης του 3,61%, σε ετήσια, πάντα, βάση.
«Το δημόσιο χρέος βαραίνει τις πλάτες του κάθε Ιταλού με 32.435 ευρώ, κάθε οικογένεια οφείλει 88.458 ευρώ», τονίζει η εφημερίδα «Λ’Ουνιτά».
Οι ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, προσθέτουν ότι συνολικά, κάθε οικογένεια, θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ, μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Οι ενώσεις αυτές, για την μερική, τουλάχιστο, αντιμετώπιση του ολοένα και αυξανόμενου δημόσιου χρέους, συνεχίζουν να ζητούν να προχωρήσει, το ιταλικό δημόσιο, σε μερική πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα της Ιταλίας.
Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η τοποθέτηση του Τζουζέππε Βέγκας, προέδρου του ιταλικού οργανισμού ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών Consob.
Σύμφωνα με τον Βέγκας «υπάρχει μια πραγματική δικτατορία του σπρέντ. Οι πολίτες δεν δέχονται να πληρώσουν για επιλογές που γίνονται χωρίς να μπορούν να εκφέρουν την άποψή τους. Πρέπει να απαγορευθούν άμεσα και οριστικά τα τοξικά ομόλογα».
Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται φάση ύφεσης. Όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών.
Σύμφωνα με το Istat ο τομέας της γεωργίας, κατά του πρώτους αυτούς μήνες του χρόνου παρουσίασε παραγωγική άνοδο, ενώ κάμψη σημείωσαν ο τριτογενής και ο βιομηχανικός.
Στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους, στενοί συνεργάτες του Μάριο Μόντι, όπως ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, έχουν υποστηρίξει ότι «η χώρα μπορεί να καταφέρει να αφήσει πίσω της την ύφεση, τους πρώτους μήνες του 2013».
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, προς αντιμετώπιση της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας, έκανε γνωστό ότι 2,3 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα, όμως, με πολλούς αναλυτές, η θετική επίπτωση των χρηματοδοτήσεων αυτών, δεν πρόκειται να γίνει άμεσα αισθητή από τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.