Τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Βέλγιο, εξετάζει άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Le Soir, υπό τον τίτλο: «Ο λογαριασμός μας για την Ελλάδα 6 δισ.» και υπέρτιτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κοστίσει ακριβά, και όχι μόνο στο (βελγικό) Κράτος».
Ο συντάκτης του άρθρου Pierre-Henri Thomas, σχολιάζει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν θεωρείται πλέον ταμπού. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι μετοχές του Βελγίου στην ΕΚΤ, στο EFSF και στο ΔΝΤ και τα δάνεια που το Βέλγιο έχει δώσει στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χαθούν και ο λογαριασμός για το Βέλγιο θα ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ.
Τα σχόλια του συντάκτη βασίζονται στα λεγόμενα του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών και επί δωδεκαετία υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, σύμφωνα με τον οποίο «τεχνικά, όλα είναι δυνατά».
«Μπορούμε να επιλέξουμε την απόλυτη και παρακινδυνευμένη λύση. Όπως θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να εγκαταλείψουμε μια συστημική τράπεζα με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά την ίδια τη χώρα. Πεποίθησή μου είναι ότι θα ήταν ακόμα χειρότερα. Το δεύτερο αφορά την ευρωζώνη. Θα πρέπει να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση», έχει δηλώσει ο Ντιντιέ Ρέιντερς.
Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, συμπληρώνει ο Philippe Ledent, οικονομολόγος της ING Βελγίου, θα είχαμε μια υποτίμηση της δραχμής της τάξης του 60-70% σε σχέση με την αξία που είχε το νόμισμα αυτό όταν η χώρα μπήκε στο ευρώ. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα είναι απαγορευτικές και οι Έλληνες που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
Σε ό,τι αφορά το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, για το Βέλγιο και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, δεν θα ήταν αμελητέο, σχολιάζει ο συντάκτης. Πρώτον, γιατί προτού περάσει η Ελλάδα στη δραχμή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η χώρα να κηρύξει χρεοκοπία, ενώ έχει δάνεια της τάξης των 360 δισ. ευρώ. Δεύτερον, γιατί το κύριο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (EFSF, ΕΚΤ), το ΔΝΤ και τα ίδια τα κράτη. Ο λογαριασμός για το βελγικό κράτος θα πλησιάσει τα 5,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών) που έχουν θυγατρικές ή περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα θα υφίσταντο μεγάλες απώλειες όσον αφορά την αξία τους.
Ο τελευταίος κίνδυνος είναι αυτός της μετάδοσης, καταλήγει το άρθρο. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ «όλος ο κόσμος θα προσπαθήσει να δει ποιος έχει περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, γεγονός που θα δημιουργήσει ακραία αστάθεια. Και η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο, ένα γεγονός που τρία χρόνια πριν θεωρούσαμε αδύνατο», σχολιάζει ο Βέλγος τραπεζικός. Εν τέλει, είναι καλύτερα όλα αυτά να παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καταλήγει το άρθρο.