Η γαλλική οικονομία κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Το Ινστιτούτο αναθεώρησε στο 0,1% του ΑΕΠ την ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, αντί του 0,2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ωστόσο η ανάπτυξη στο 1,7% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2011 διατηρήθηκε.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφθασε το 86,0% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, έναντι του 85,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για το δημόσιο έλλειμμα στο 5,2% του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους.

Από την πλευρά της η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με την ανάπτυξη να φθάνει το 0,5% του ΑΕΠ, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης που πλήττει τους ευρωπαίους εταίρους της.

Το 0,5% που ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικής υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του 0,1% των οικονομολόγων του Dow Jones Newswires και ακολουθεί μία υποχώρηση κατά 0,2% κατά ο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, το εξωτερικό εμπόριο καθώς επίσης και η κατανάλωση των νοικοκυριών συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ισοφαρίζοντας την ελαφρά μείωση των επενδύσεων.

Σε ετήσιο ρυθμό, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έφθασε το 1,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, και στο 1,2% εποχικά προσαρμοσμένη.