Σύνοδο αντιμετώπισης κρίσης, ένα είδος «στρογγυλής τραπέζης» για την Ελλάδα, με συμμετοχή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωομάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με στόχο τη διαπραγμάτευση με τα ελληνικά κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο, προτείνει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
«Πρέπει να επεξεργαστούμε με τους Έλληνες ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, καθώς και να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο οι Έλληνες δεν μπορούν να αποφύγουν τη λιτότητα, κυρίως στο δημόσιο τομέα», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για τη σύγκληση αυτής της «στρογγυλής τραπέζης» και τη μετάβαση στην Αθήνα, ο ίδιος θα έλθει άμεσα σε επαφή με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επιπλέον, ο κ. Σβόμποντα ζητά για την Ελλάδα διορθώσεις στο θέμα του κατώτατου μισθού για να υπάρξει ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, την χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων και επέκταση του χρόνου μείωσης του χρέους.
Η «Κουρίρ» επικαλείται και δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αυστριακού ευρωβουλευτή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος θεωρεί πιθανές νέες εκλογές στην Ελλάδα, εκφράζοντας ανησυχία για την άνοδο ακραίων κομμάτων, ενώ επισημαίνει ότι είναι τώρα θέμα των Ελλήνων να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί εδώ και χρόνια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να σταθεί αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Βιέννη, είχε ασκήσει έντονη κριτική στο γεγονός, όπως είπε, ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να τονώσει την οικονομία της ούτε και τα μέσα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Τουναντίον, όπως πρόσθεσε, η λεγόμενη τρόικα, την οποία ο ίδιος κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα εργάζεται πίσω από κλειστές πόρτες αδιαφανώς, υπαγορεύει στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας που αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη, μειώνουν τα φορολογικά έσοδα, τις συντάξεις και τους μισθούς (την ώρα που οι τιμές παραμένουν στα ύψη), χειροτερεύοντας την κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού και της οικονομίας.