Καθυστερεί η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις αναβάλλουν την απόφαση για την εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ.

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν είναι αρμόδιο για την μεταφορά των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό απαιτεί εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος», δήλωσε τραπεζικό στέλεχος, προσθέτοντας πως τα χρεόγραφα που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμα όταν τα πιστωτικά ιδρύματα το αιτηθούν.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η σχετική απόφαση εκταμίευσης των 18 δισ. ευρώ των ομολόγων του EFSF δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτείται πολιτική συγκατάθεση κάτι που λόγω εκλογών , αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να λάβει.

«Οι τράπεζες θα ήθελαν τα ομολόγα αυτά χθες. Στόχος είναι να τα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενέχυρο και να λάβουν πολύτιμη ρευστότητα», τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε πως θα λειτουργήσουν ως εφεδρεία για την κάλυψη λοιπών αναγκών. Σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι αυτό θα καταδειχθεί μετά τα τέλη Μαΐου και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο τραπεζών.