Μπορεί η Ευρωζώνη να τα καταφέρει τελικά και να επιβιώσει ανέπαφη, «καθώς η οικονομική προσαρμογή προχωρά, σε συνδυασμό με τα σταδιακά βήματα προς τη στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, ο κίνδυνος, όμως, εναλλακτικών (και αρνητικών) ενδεχομένων, αν και μικρό, αυξάνεται και δεν μπορεί να αγνοηθεί μέχρι μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη να ξεκινήσει, και οφείλεται στους πολιτικούς και άλλου είδους κινδύνους». Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch, που παραθέτει πέντε πιθανά σενάρια.
Ποιο είναι το πιο πιθανό;
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Στη συνέχεια, μια ημιτελής δημοσιονομική ένωση, ένα ευρω-μάρκο (δηλαδή να φύγει η Γερμανία και οι δορυφόροι της από το ευρώ, χρησιμοποιώντας το μάρκο, και να μείνουν οι υπόλοιπες χώρες με το σημερινό, κοινό μας νόμισμα), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, και μία πλήρης διάσπαση.
Οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν, βέβαια, ότι η πιθανότητα μιας πλήρους διάσπασης και το τέλος του ευρώ παραμένει πολύ χαμηλή, «δεδομένου του τεράστιου οικονομικού και πολιτικού κόστους ενός τέτοιου αποτελέσματος και της ισχυρής πολιτικής δέσμευσης στην ΟΝΕ. Ακόμα και μια μερική διάσπαση, που εμπλέκει την έξοδο ενός ή περισσότερων από τα λεγόμενα περιφερειακά κράτη θα προκαλούσε σημαντική συστημική ζημιά, αν και δεν μπορεί να προεξοφληθεί».
Ο οίκος υποστηρίζει ότι ακόμα και μια κίνηση προς την πλήρη δημοσιονομική ένωση βραχυπρόθεσμα συγκεντρώνει επίσης πολύ μικρές πιθανότητες, καθώς «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αυτή».
Τι θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση υλοποίησης του πιο πιθανού σεναρίου, δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;
Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις όλων των χωρών-μελών θα τεθούν υπό καθεστώς αρνητικής αξιολόγησης, με όσες βρίσκονται ήδη σε αρνητική προοπτική να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες υποβάθμισης.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει για άλλη μια φορά το χρέος της και να πτωχεύσει ξανά.
Σε πρώτη φάση, ο οίκος θα υποβαθμίσει την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω της εξόδου της Ελλάδας και του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στις τράπεζες.