Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «απολύτως καμία αντίφαση» ανάμεσα στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το οποίο επιτάσσει σκληρή λιτότητα, και το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση.

«Θα πρέπει να επιμείνουμε στην δημοσιονομική σταθεροποίηση», αλλά θέτοντας την ανάπτυξη στο «επίκεντρο της ατζέντας», μίας ανάπτυξης η οποία δεν θα ενθαρρύνει τις δαπάνες, τόνισε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου των κυβερνητών της ΕΚΤ στη Βαρκελώνη.

Όπως πρόσθεσε ο Ντράγκι, το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων ναι μεν παραμένει ενεργό, αλλά επέμεινε πως εναπόκειται στις κυβερνήσεις να θέσουν υπό έλεγχο τα κόστη χρηματοδότησή τους εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές.

«Ο μηχανισμός βρίσκεται ακόμη εδώ», τόνισε ο Ντράγκι, μετά την ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ διατηρεί τα βασικά επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 1,0%.

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε πως το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων δεν είναι «μήτε άπειρο, μήτε αέναο».

Νωρίτερα, ο Ντράγκι είχε τονίσει πως οι εκάστοτε κρατικές κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις «μεγάλες ανισορροπίες», καθώς η κύρια αποστολή της ΕΚΤ είναι να εστιάζεται στη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.

Στις χρηματοοικονομικές αγορές καλλιεργείται ο ευσεβής πόθος να αποφασίσει η ΕΚΤ να αναλάβει τα ηνία για την διάσωση της Ευρωζώνης, ιδίως σήμερα που η Ισπανία βρίσκεται κάτω από εξουθενωτική πίεση και η κυβέρνηση της Ολλανδίας βρίσκεται υπό διάλυση.

Από την πλευρά του ο Ντράγκι δεν έκρυψε πως «κυριαρχεί η αβεβαιότητα» για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ.