Σεισμικές δονήσεις πολλών «ρίχτερ» φαίνεται να λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην αγορά στελεχών. Κι αυτό διότι οι πρώτες εκτιμήσεις από την μεριά των τάσεων που καταγράφει η Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Ελλάδος μιλούν για πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης που προκαλούν ιλίγγους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες καταμετρημένες τάσεις της ιδιωτικής αγοράς, η εργασία στη χώρα μας έχει απολέσει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της ωριμότητάς της αλλά και τη δυτικόστροφη πορεία της. Δηλαδή το τοπίο γίνεται άναρχο, η ανασφάλεια επικρατεί και η δημιουργικότητα χάνεται.

Έτσι η αγορά μας γίνεται περισσότερο ίδια με αυτές των υπολοίπων Βαλκανίων ή της Εγγύς Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία στα υψηλόβαθμα στελέχη αγγίζει το 40%, πολλά ηχηρά ονόματα των προηγούμενων ετών βρίσκονται είτε εκτός εργασίας, είτε ασκούν στην καλύτερη των περιπτώσεων προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα εξ ανάγκης, ενώ ο θεσμός των μπόνους σχεδόν δεν υφίσταται αφού σε ένα ποσοστό 60% – 70% οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ζημιές.

Ακόμα όμως και στα κέρδη, οι διοικήσεις των περισσοτέρων ομίλων φοβούνται μελλοντικές απώλειες, με αποτέλεσμα οι φορείς του κέρδους, οι μάνατζερ δηλαδή να υποαμοίβονται.

Πηγές αναφέρουν πως ο περιορισμός των αποδοχών σε επίπεδα first line management αγγίζει το 25%- 40%, ποσοστό αντίστοιχο με τις μειώσεις που συνολικά έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας σε όλες του τις βαθμίδες.

Μια παράλληλη τάση είναι η μετανάστευση στελεχών με υψηλές γνώσεις στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή λόγω του υψηλού επιπέδου τους και της οργανωτικής υπεροχής έναντι των Βαλκάνιων και Αράβων συναδέλφων τους.

Μάλιστα πρόσφατες μετρήσεις μιλούν μέχρι και δια αποχώρηση από την Ελλάδα άνω του 10% του εγχώριου υψηλού επιπέδου στελεχιακού δυναμικού. Μια τάση που θα δυναμώσει στο εγγύς μέλλον.