Μείωση 70,5% σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται από τα 1,4 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2009 σε 414 εκατομμύρια ευρώ και τον τζίρο να σημειώνει μικρή αύξηση 4,8% στα 19,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η ύφεση σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις εισηγμένες και η εποχικότητα είναι οι τρεις κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση της κερδοφορίας.

Η εισφορά ήταν τόσο μεγάλη, σύμφωνα με την Πήγασος, που αντιστοιχεί σχεδόν στο καθαρό αποτέλεσμα ενός ολόκληρου τριμήνου, ενώ αυτό φάνηκε περισσότερο στις τράπεζες. Ενδεικτικό της βουτιάς των κερδών, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας Μ.Χατζηδάκης, Χρ.Πάσχου, Σπ.Κώτσιος και Δ.Τζαβάρας, είναι ότι η συνολική κερδοφορία των εισηγμένων για το πρώτο φετινό τρίμηνο (414 εκατ. ευρώ) είναι σχεδόν ίση με εκείνη που είχε ανακοινώσει μόνη της η Εθνική Τράπεζα το δεύτερο τρίμηνο του 2008 (412 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η αναλογία κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών. Κερδοφόρες εταιρείες είναι πλέον μόλις 144. Από αυτές οι 46 παρουσίασαν αύξηση κερδών, οι 77 μείωση κερδών, ενώ 21 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Οι ζημιογόνες εταιρείες το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 123. Από αυτές οι 43 παρουσίασαν αύξηση ζημιών, οι 58 μείωση ζημιών, ενώ 22 επέστρεψαν σε ζημιές έπειτα από κέρδη. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών που αποτελούν παραδοσιακά την «ατμομηχανή» του ΧΑ.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν συνολικά ζημιές 157,4 εκατ. ευρώ, από κέρδη 515 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2009. Οι τρεις κυριότεροι παράγοντες που βύθισαν τις τράπεζες στο «κόκκινο» είναι η οικονομική κρίση που μείωσε τις χορηγήσεις, τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα και η μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες.