Η μείωση των θέσεων εργασίας, η μεγάλη πτώση της παραγωγής και η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής μεταποίησης το Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η Markit ο PMI διαμορφώθηκε στις 41,3 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας μικρή βελτίωση από το χαμηλό ρεκόρ των 37,7 μονάδων του Φεβρουαρίου, Παρέμεινε, ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης, αποδεικνύοντας την αδυναμία του μεταποιητικού τομέα.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 31ο συνεχή μήνα. Η ζήτηση ήταν εξασθενημένη, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν οι ανησυχίες για τις δυσκολίες πληρωμών.

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν και πάλι περιορισμένες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, αν και με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με τις συνολικές νέες εργασίες.

Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009, καθώς οι εταιρείες εξακολούθησαν να περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του φόρτου εργασίας.

Η παραγωγή μειώθηκε λόγω της επιδείνωσης του όγκου των πωλήσεων αλλά και των δυσκολιών στην εξασφάλιση πρώτων υλών από τους προμηθευτές.

Οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών, ενώ οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τον όγκο νέων παραγγελιών μείωσαν τις τιμές χρέωσης με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα τριών ετών.