Στόχος της τρόικας ήταν το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Πάταξη της Φοροδιαφυγής να αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ το 2011, 4,4 δισ. ευρώ εφέτος και 5,9 δισ. ευρώ το 2013.
Ωστόσο, στο 10μηνο που έχει παρέλθει η απόδοση του προγράμματος υπολογίζεται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου στα 850 εκατ. ευρώ, ποσό που κυρίως έχει προέλθει από τη βελτίωση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Αν και το τελευταίο 10μηνο έγιναν διασταυρώσεις δηλώσεων εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, υπήρξε αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την κατάργηση ΔΟΥ, δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δρομολογήθηκε η ίδρυση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών (θα ενεργοποιηθεί στις 16 Απριλίου), σε επίπεδο δημόσιων εισπράξεων δεν παράχθηκε αποτέλεσμα.
Αυτό όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου οφείλεται και στο ότι μεγάλο μέρος του ελεγκτικού έργου έμεινε πίσω λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ενδεικτικά, αν και έπρεπε να γίνουν προληπτικοί έλεγχοι στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αυτό δεν συνέβη, όπως και δεν επετεύχθη ο στόχος για έλεγχο του 30% των επιχειρήσεων από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τελικά έμειναν ημιτελείς και οι συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων ή που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων, δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κ.α..