Μείζον θέμα γεννά η κρίση αναφορικά με την εκπροσώπηση μεγάλων πολυεθνικών στη χώρα και την τελική υποβάθμιση αυτών στην κατηγορία των απλών αντιπροσωπειών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη τρεις μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανίες (οι δύο αμερικάνικες με παρουσία στα είδη σνακ και καφέ και η Τρίτη ευρωπαϊκή) μελετούν τη δημιουργία αντιπροσωπειών στη χώρα μας και το κλείσιμο των εδώ σχημάτων που δραστηριοποιούνται ως θυγατρικές, τη στιγμή που τριγμοί υπάρχουν και για άλλες εγχώριες μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες υποφέρουν από μέτρα, όπως οι απανωτές αυξήσεις ΦΠΑ.
Ήδη, πάντως, η πληροφορία, που φέρνει την ελβετική πολυεθνική εταιρεία Nestle να δημιουργεί μεγάλη μονάδα (τη μεγαλύτερη στον κλάδο παγκοσμίως) καφέ στο Αμβούργο δημιουργεί κινητικότητα, κι αυτό διότι η μεγάλη πολυεθνική ανέκαθεν διατηρούσε μια ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα μέσα από παραγωγική δραστηριότητα.
Βέβαια, η επιλογή της Γερμανίας δεν σημαίνει και ταυτόχρονη απομάκρυνση από τη χώρα μας, όμως η πτώση στις πωλήσεις στην πατρίδα μας λόγω της εντεινόμενης κρίσης δημιουργεί λογικά προσκόμματα και δυσκολίες σε μια πολυεθνική, που λογικό είναι να μετρά το κέρδος.
Πάντως, ήδη με το θέμα της ενδεχόμενης αποεπένδυσης μεγάλων πολυεθνικών ασχολήθηκε τόσο ο ΕΣΒΕΠ την περασμένη εβδομάδα, λόγω στοιχείων που δείχνουν τέτοιες τάσεις, όσο και ο ΣΕΒ, στον οποίο έχουν καταγραφεί οι πρώτες φυγόκεντρες τάσεις.
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται και παράπονα για τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης μέσω ποινών από τη μεριά της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ποινών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν θεωρηθεί αυστηρές.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, βάσει παλιότερης μέτρησης της ICAP, οι απασχολούμενοι στις ξένες επιχειρήσεις στην πατρίδα μας αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού.