Στο βασικό σκελετό του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συμφώνησαν τα κόμματα που μετέχουν στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα στην οποία μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μανούσος Ντουκάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Χάρης Θεοχάρης αποφασίσθηκαν 25 αλλαγές – τομές στη φορολογία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα σχετικά με το ΦΠΑ, η φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια, η ενοποίηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και η φορολόγηση των τόκων κεφαλαίου.

Ακόμη, αποφασίσθηκε η απλοποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, η σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η επανεξέταση φοροαπαλλαγών και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πάντως, τα εν λόγω μέτρα δεν κρίνονται δημοσιονομικά ουδέτερα από την τρόικα η οποία ενδεχομένως να εκφράσει αντιρρήσεις για πολλά από αυτά.