Σειρά παρεμβάσεων αναμένει έως τον Ιούνιο η τρόικα προκειμένου να αποφασίσει για το αν απαιτούνται πρόσθετες πολιτικές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εξοικονόμηση πόρων.
Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της περιόδου έως το 2014 θα το χειρισθεί ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μέσα και επιλογές που θα πετυχαίνουν τα αποτελέσματα που περιγράφονται στο Μνημόνιο.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει με εξωτερική τεχνική βοήθεια να επικεντρωθεί σε συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, στις αμυντικές δαπάνες, και στην αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μία μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει. Τούτο θα εφαρμοσθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 και εντεύθεν και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Μέχρι την ίδια ημερομηνία (Ιούνιος 2012) θα επιδιωχθεί περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων ενώ θα προσδιορισθούν επίσης οι χρηματικές παροχές προνοίας.
Πάντως ήδη η κυβέρνηση Παπαδήμου προχωρεί στην απαραίτητη προετοιμασία έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία για να δώσει περιεχόμενο στην υποχρέωση περικοπών ύψους 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2014.