Την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έλθει πολύ γρηγορότερα από ότι προβλέπει η τρόικα εάν εφαρμοσθεί το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012 εκφράζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και προβλέψεων της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012 θα συμβάλλει καθοριστικά στην δυναμική επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και σε ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη.
Όπως τονίζουν, η εγχώρια ανταγωνιστική παραγωγή, που αυξάνει σταδιακά μετά το 2009, θα επιταχυνθεί μόλις αποκατασταθούν συνθήκες ομαλότητας στην εγχώρια οικονομία και μόλις σταματήσουν οι πολιτικές υποβάθμισης του οικονομικού κλίματος και της ψυχολογίας των οικονομικών μονάδων στη χώρα με απειλές για άτακτη χρεοκοπία και για έξοδο από το ευρώ.
Ακόμη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη προχωρήσει πολύ ταχύτερα και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, και οι επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι ήδη ευκρινώς εμφανείς.
Αρκεί να σημειωθεί ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2011 η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) αυξήθηκε σημαντικά κατά 2,7% στο σύνολο της οικονομίας, ενώ θετική αύξηση της παραγωγικότητας (0,6%- 0,7%) καταγράφεται και στο τέταρτο τρίμηνο 2011 παρά τον καταποντισμό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Alpha, με βάση τα ανωτέρω, και αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, όπως θα πρέπει να αναμένεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδος, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έλθει πολύ γρηγορότερα από ότι προβλέπει η τρόικα.
Για παράδειγμα αναφέρει πως η μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας μπορεί να είναι πολύ μικρότερη το 2012 από το προβλεπόμενο -5,5%, ιδιαίτερα αν οι πολιτικές ανάκαμψης των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος υλοποιηθούν.
Επίσης, η ανάπτυξή της οικονομίας μετά το 2013 μπορεί να είναι πολύ πιο δυναμική από ότι προβλέπεται, με αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα δε της ανεργίας των νέων (15-29 ετών) που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα του 59% του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού.