Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και υποψήφιος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕ.Ε.Ε.), Κωνσταντίνος Μίχαλος, την οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

Από την Καβάλα όπου βρίσκεται σήμερα και κατά τη διάρκειας συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο και τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Καβάλας ο κ. Μίχαλος, τόνισε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω των οικονομικών μεγεθών, άρα οι πάντες οφείλουν να αντιληφθούν πως μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Επιτέλους, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και τα Επιμελητήρια που είναι ο σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης, θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο κάνοντας την υπέρβαση». Εξάλλου, άνευ ισχυρής ιδιωτικής οικονομίας, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν η χώρα να προσβλέπει στην έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η ΚΕ.Ε.Ε. που προΐσταται των πενήντα εννέα Επιμελητηρίων της χώρας θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο να διαδραματίσει ένα σημαντικό και δύσκολο συνάμα ρόλο στα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε ως επιτυχία των Επιμελητηρίων την εξασφάλιση ενός ποσού τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως ταμείο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (ΜΜΕ).

«Για τη διαχείριση του κεφαλαίου», σημείωσε, «θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο τα Επιμελητήρια. Η διοίκηση έκαστου Επιμελητηρίου αυτονόητα αφουγκράζεται και γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς κι άρα σε συνεργασία με τους τοπικούς τραπεζικούς διευθυντές, θα επιτυγχάνει βάσει χαλαρών κριτηρίων τη δυνατότητα να διατίθενται στις ΜΜΕ κεφάλαια κίνησης της τάξεως των τριάντα και σαράντα χιλιάδων ευρώ. Μόνο έτσι θα καταφέρει να αναζωογονηθεί η τοπική κι έπειτα η εθνική οικονομία», κατέληξε.