Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δυο χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη χώρα μας: κάθε 1 ευρώ που δεν εισπράττεται θα οδηγεί σε νέα μέτρα.
Ποια θα είναι αυτά; Στο κείμενο αναφέρεται ότι ήδη υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να αφορούν σε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και παροχών αλλά και κάθε είδους δαπανών ακόμη και αμυντικών.
Δηλαδή, «η έλλειψη πολιτικής στήριξης και τα ισχυρά θεσμικά συμφέροντα που έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις» θα φορτώσει και άλλα βάρη μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το Ταμείο θεωρεί ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος, με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις, που προβλέπει ότι θα εξοικονομηθούν πόροι 1,5% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στη φορολογία.
Επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην είσπραξη φόρων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, αναφέρει ότι 3 στα 10 ευρώ από ΦΠΑ είτε αποδίδονται καθυστερημένα είτε δεν καταλήγουν ποτέ στα δημόσια ταμεία.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η έκθεση προβλέπει πως αν οι επιδόσεις στα έσοδα ξεπεράσουν τους στόχους, τότε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν επιπλέον θα οδηγήσουν (μέσω της μείωσης του ελλείμματος και του χρέους) και σε μειώσεις φόρων οι οποίες όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά χωρίς να επηρεάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο θεωρεί προτιμότερη τη μείωση των εισφορών.