«Θετικά βήματα» έχουν σημειωθεί στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την κυριότερη αποστολή της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, η υλοποίηση της απορρόφησης των διαθέσιμων 20 δισ. ευρώ «έχει ξεπεράσει τον κοινοτικό μέσον όρο» χάρη και στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από 85% σε 95%.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αναγνώρισε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, περίπου 4 δισ. ευρώ ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές- δύο με τη μορφή επιχορηγήσεων και δύο με τη μορφή δανείων μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο διαβουλεύσεων, μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.