Τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, παρουσίασε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στη Βιέννη, όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπίντελεγκερ, ανάπτυξη, καινοτομία και απασχόληση βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για υλοποίηση της «Στρατηγικής 2020» και του κοινοτικού προϋπολογισμού για το διάστημα 2014-2020 και είναι η στιγμή για να τεθούν οι βάσεις για περισσότερη ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ο ίδιος θεωρεί, πως η αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους, σημαίνει επίσης και αναγνώριση της ευκαιρίας για να τεθεί η ΕΕ με διορατικότητα και συνέπεια σε τροχιά ανάπτυξης και το προτεινόμενο Ταμείο Ανάπτυξης θα έχει ειδικότερα ως στόχο την προώθηση καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, τόνισε τη σημασία της συνοχής στην ΕΕ και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ιδέας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη δεν εξαντλείται σε ζητήματα νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι μοναδική και λειτουργεί ως πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα και αυτό δεν έχει διαταραχτεί ούτε από την παρούσα κρίση.

Επισήμανε συγχρόνως τη σημασία της επιπλέον συνειδητοποίησης αυτών των κατακτήσεων και την ως εκ τούτου ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού διαλόγου για το επόμενο κεφάλαιο ολοκλήρωσης, πέραν του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων και της δημοσιονομικής τεχνικής.

Ο κ. Σπίντελεγκερ πρότεινε να υπάρξουν επιπλέον προσπάθειες για την περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη είναι η κοινή μας βάση, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη και την προσήλωση των πολιτών και για το λόγο αυτό πρέπει να καταβληθούν εντατικοποιημένες προσπάθειες για μια βελτίωση των δυνατοτήτων συμμετοχής τους στις διαδικασίες αποφάσεων στην ΕΕ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών, στις συνομιλίες με τον κ. Μπαρόζο, συζητήθηκαν και τα θέματα της τρέχουσας σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και οι σχέσεις με την Ουγγαρία, ενώ οι δύο πλευρές βρέθηκαν σύμφωνες ότι η πρόσφατη αντιμετώπιση κρίσεων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση της κοινοτικής μεθόδου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επίκεντρό της.

Υπενθυμίζεται πως σε σημερινή συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζει την πεποίθησή του–που, όπως λέει, είναι εκτίμηση όχι μόνον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ–πως η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Επιπλέον διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και αυτό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, όχι για χάρη μόνον της ίδιας, αλλά επειδή μια χρεοκοπία της θα κόστιζε πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα αυτή, για τους πολίτες της οποίας μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε καταστροφή.