Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων θα αποφασίσει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) για το εάν η αναδρομική εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί πιστωτικό γεγονός και για το εάν πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το Alea Group Holding επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα τις Βερμούδες κατέθεσε στην ISDA ερώτημα για το κατά πόσο η αναδρομική ψήφιση των ρητρών συλλογικής δράσης από την Ελληνική Βουλή σε συνδυασμό με το κούρεμα ύψους 53,5%, παραβιάζουν τον όρο 4,7 του «2003 ISDA Credit Derivatives Definitions» περί πιστωτικού γεγονότος.

Η ISDA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει αύριο για το αν θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα της Alea Group Holding ή θα το απορρίψει. Η δε απόφαση για το εάν η αναδρομική εισαγωγή των CACs είναι πιστωτικό γεγονός θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Η ISDA έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι η αναδρομική εισαγωγή των CACs δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, ενώ για την εφαρμογή των CACs έχει πει ότι ενδέχεται να είναι πιστωτικό γεγονός, κάτι που όμως θα αποφασισθεί μετά την ολοκλήρωση του PSI και με την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) επί των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ένα ενδεχόμενο επιβεβαίωσης του πιστωτικού γεγονότος ανέρχονται κοντά στα 3,2 δισ. δολάρια.