Ξεπερασμένο χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Όπως είπε χαρακτηριστιkά «οι χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ανάγκη δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία τους».

Ο τίτλος στη συνέντευξη που έδωσε η εφημερίδα «Ο τραπεζίτης της Ευρώπης μιλά με σκληρά λόγια», είναι αποκαλυπτικός των δηλώσεων του κ. Ντράγκι.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη γίνονται σε μία περίοδο που εντείνεται η συζήτηση στην Ευρώπη για το αν η λιτότητα είναι η καλύτερη θεραπεία για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντική ύφεση και τον κατατάσσουν στο στρατόπεδο των υπέρμαχων της σκληρής γραμμής, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους γερμανούς αξιωματούχους.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης έχει «ήδη φύγει», αναφέροντας την ανεργία των νέων στην Ισπανία που έχει ξεπεράσει το 50% και καλεί σε μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για τα προβλήματα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες πως η Κίνα θα σπεύσει στη διάσωσή της.

Αντίθετα, τονίζει ότι τα συνεχή οικονομικά σοκ θα αναγκάσουν τις χώρες σε διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας τους και σε άλλες πτυχές των οικονομιών τους, ώστε να επιστρέψουν σε μακροχρόνια ευημερία.

«Δεν υπάρχει εφικτή εναλλακτική σχέση μεταξύ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας:

Ο ίδιος θεωρεί ότι η λιτότητα, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές, είναι η μόνη επιλογή για την οικονομική ανανέωση. Αν και η μείωση των κρατικών πλήττει βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, πρόσθεσε, τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να αντισταθμιστούν με τις διαρθρωτικές αλλαγές.