Μιλώντας σε δύο εφημερίδες διεθνούς εμβέλειας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαβλέπει ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη βελτιώνεται, «αν και παραμένουν οι αβεβαιότητες».

«Η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία δημοσιεύεται αύριο, τονίζοντας συγχρόνως ότι μετά τον Ιανουάριο διαβλέπει επίμονα σημεία ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη «βελτιώνεται».

«Ο πιστωτικός τομέας είναι περισσότερο σταθεροποιημένος τώρα. Πολλές κυβερνήσεις υιοθέτησαν αποφάσεις δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζεται λιγότερο ευάλωτο συγκριτικά με 12 μήνες προγενέστερα, υπάρχει ανάκαμψη σε αριθμό αγορών ομολόγων» είπε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σταδιακά σταθεροποιείται σε ένα μέτριο επίπεδο» επισήμανε, αποκλείοντας ρητά ότι η ευρωζώνη πέρασε μια χαμένη δεκαετία, όπως συνέβη με την ιαπωνική οικονομία.

Συγχρόνως αποφάνθηκε ότι στην ευρωζώνη δεν εκδηλώνονται πληθωριστικές πιέσεις, όταν ρωτήθηκε «μήπως προκαλούν πληθωρισμό τα τριετή ευνοϊκά δάνεια που έδωσε αθρόα η ΕΚΤ σε μεγάλες τράπεζες στην ευρωζώνη, παρά τις επιφυλάξεις της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας».

«Εμείς στην ΕΚΤ προσδοκούμε τα δάνεια αυτά να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά» επισήμανε ο κ. Ντράγκι, την ώρα που οικονομολόγοι έχουν προϊδεάσει ότι με την ανωτέρω δανειοδότηση η ΕΚΤ ευνόησε την αγορά ομολόγων μελών της ευρωζώνης εκ μέρους των δανειοδοτούμενων τραπεζών. «Οι τραπεζίτες ας λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τη χρήση των δανείων από την ΕΚΤ» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι όσον αφορά τις δευτερογενείς αγορές ομολόγων (δηλαδή για το επίπεδο αγοραπωλησιών, μετά την πρώτη αγορά ενός κρατικού ομολόγου) τοποθετούμενος απέναντι στην τωρινή εξασθένηση του όγκου συναλλαγών, που εντάθηκαν πολύ την άνοιξη του ’10, υπογράμμισε ότι «η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να παρέμβει και θα διατηρήσει την ίδια στάση όσο οι κεφαλαιαγορές θα εκπέμπουν σήματα, ότι παραμένουν ευάλωτες».

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες, την ίδια ώρα που γίνεται αντιληπτό ότι, οι Έλληνες πολιτικοί συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα για την Αθήνα είναι να μην υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν ήδη» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Κι εγώ εξεπλάγην από το έλλειμμα του ενθουσιασμού από τους επενδυτές μετά από τις αποφάσεις στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας» δήλωσε ο αξιωματούχος στην ίδια αμερικανική εφημερίδα. «Πιθανώς αυτό να σημαίνει ότι οι κεφαλαιαγορές θέλουν προηγουμένως να διαπιστώσουν ότι, τα οικονομικά μέτρα θα υλοποιηθούν» πρόσθεσε.