Ούτε δύο μήνες δεν έχουν συμπληρωθεί τη χρονιά που τρέχει και ήδη ο προϋπολογισμός είναι εκτός τροχιάς! Όλες οι προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά στοιχεία βρίσκονται μακράν των στόχων, με αποτέλεσμα το υπουργείο οικονομικών να καταθέσει νέο, συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος απέχει παρασάγγας από αυτόν που ψηφίστηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Η καλή μέρα φάνηκε άλλωστε από το πρωί, καθώς τα έσοδα τον Ιανουάριο όχι απλά δεν αυξήθηκαν όσο αναμενόταν, αλλά επιπλέον μειώθηκαν κατά 7%!

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ύφεση, από το 2,4% που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο, εκτιμάται τώρα στο 5,3%, δηλαδή υπερδιπλάσια!

Για το έλλειμμα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε 5,4%. Στο κείμενο, που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, η εκτίμηση ανέβηκε στο 8,2% και θα μειωθεί με τα τελευταία μέτρα – σύμφωνα πάντα με το υπουργείο οικονομικών – στο 6,7%.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναβάλλεται για το 2013 – δηλαδή, για ακόμα μια χρονιά – η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Η αρχική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος, μετατράπηκε – μέσα σε ενάμιση μήνα σε πρωτογενές έλλειμμα 1,8%, που αναμένεται να μειωθεί με τα νέα μέτρα στο 0,2%.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης, που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά, είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 6,1% υποχωρεί πλέον μόλις στο 0,2% (!), το οποίο επιχειρείται να καλυφθεί από περαιτέρω μείωση των δαπανών (9,45% αντί για 6,5% !).

Όλα αυτά επιτείνουν το αναξιόπιστο της εικόνας της χώρας μας προς το εξωτερικό και αυξάνουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και των δημοσίων οικονομικών μας και την αμφισβήτηση ότι ούτε το νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία.