Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τόνωση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ την ώρα που το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επιμένουν στην πολιτική λιτότητας και εποπτείας, η οποία διέπει και το νέο μνημόνιο.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα αγοράς και υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για λιτότητα, εποπτεία. Δεν μπορεί να μιλάμε με περιοριστικούς όρους, ακόμα και αν αυτοί είναι αναγκαίοι. Πρέπει να μιλάμε και για ανάπτυξη. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες». Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε πως τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο στον τραπεζικό τομέα και στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά στην ανάκαμψη της οικονομίας, ειδικά στους τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τομέας των υπηρεσιών και ιδίως εκείνος του τουρισμού.

Η δήλωση αυτή του επιτρόπου Μπαρνιέ έγινε μετά από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπανικολάου, σχετικά με την πρόοδο (;) του σχεδίου Marshall, που είχε συζητηθεί και είχε ενταχθεί προσωρινά στο κείμενο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Η Ελληνική Βουλή πριν από δύο μέρες έκανε το χρέος της και με το παραπάνω. Ψήφισε την νέα συμφωνία, γνωρίζοντας ότι επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας και νέες, άγριες περικοπές σε ένα λαό που ήδη υποφέρει βαθιά. Μετά από την Συμφωνία αυτή, το ερώτημα είναι το εξής: Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι, τι πρόκειται να κάνουν;» και συνέχισε: «Και δεν μιλάμε για τα δάνεια που ήρθαν και αυτά που θα έρθουν – αυτά είναι χρήματα που θα γυρίσουν πίσω και μάλιστα με τόκο. Αναφερόμαστε στο περίφημο Marshall Plan, που στις 21 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής μπήκε στο κείμενο συμφωνίας και μετά από λίγες ώρες εξαφανίστηκε».

Μπορεί ο κύριος Μπαρνιέ να μην απάντησε άμεσα στο συγκεκριμένο ερώτημα, οι σαφείς, όμως, αναφορές του στην ανάπτυξη δείχνουν ότι κάτι κινείται στις Βρυξέλλες, έστω και δειλά – δειλά, σε αυτή την κατεύθυνση. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι να εφαρμοστούν άμεσα από τη χώρα μας τα όσα προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.