Τράπεζες, δημοσιονομικά, κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ και Κοινωνικό Πακέτο, είναι οι πέντε «καυτοί» φάκελοι, οι οποίοι θα περιμένουν τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την επομένη της εορτής του Δεκαπενταύγουστου όταν θα επιστέψει στο γραφείο του.
Η ανάγκη για την υλοποίηση του συνόλου των στόχων του μνημονίου δεν αφήνει καιρό για εφησυχασμό ούτε και για το καυτό ελληνικό καλοκαίρι . Οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο Πρωθυπουργός στα «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται η οικονομική πολιτική του επόμενου χρόνου, ειδικά για την εντός μνημονίου εποχή, απαιτούν μεγάλη και πολύ προσεκτική προετοιμασία.
Άλλωστε, περίπου 35 μέρες μετά την ΔΕΘ, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με επιχειρήματα για την τρίτη δόση του δανείου για την οποία κάποιοι λένε ότι δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο και η δεύτερη.
Με δεδομένα όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα:
– Να προχωρήσει το θέμα με τις κρατικές Τράπεζες. Οι ελεγκτές της τρόικας ήταν σαφείς κατά την επιθεώρηση τους: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται συγχωνεύσεις. Την εκκίνηση θα δώσει μέσα στην εβδομάδα ο διορισμός των συμβούλων του δημοσίου για το μέλλον των τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος, δηλαδή της ΑΤΕ του ΤΤ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
– Να επαναφέρει όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη στους στόχους που έχουν τεθεί για το 2010. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η κάλυψη της υστέρησης των εσόδων λόγω του πολύ «κακού» Ιουλίου ο οποίος «απείλησε» ακόμη και το στόχο του ελλείμματος. Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί άμεσες αλλαγές σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, με στόχο την επιτάχυνση της είσπραξης των εσόδων. Στο «οπλοστάσιο» του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται μεταξύ άλλων και η επιτάχυνση της μετάταξης από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή μιας σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την εξοικονόμηση δαπανών σε ΟΤΑ, δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία που κινδυνεύουν ακόμη να ανατρέψουν την καλή εικόνα με την οποία αποχώρησε η τρόικα την περασμένη εβδομάδα.
– Να επιταχύνει ή τουλάχιστον να δείξει ότι επιταχύνει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σε πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρώσει και να καταθέσει το Σεπτέμβριο το νόμο – πλαίσιο ο οποίος θα επιχειρήσει να καταρρίψει τα εμπόδια στην έναρξη κάθε κλειστού επαγγέλματος και -το σπουδαιότερο- να καταργήσει τις ελάχιστες αμοιβές που έχουν θεσμοθετηθεί στο πέρασμα του χρόνου για κάθε ένα από αυτά.
– Να προχωρήσει τις διαδικασίες, σε συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών κ. Ρέππα, όσον αφορά το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ το οποίο δεν αναμένεται να γίνει δεκτό χωρίς αντιδράσεις. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να θεσπίσει και να παρουσιάσει στην τρόικα ένα σχέδιο που θα μειώσει τα χρέη και τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών εταιρειών του λεκανοπεδίου αλλά και των δύο αμυντικών βιομηχανιών της ΕΑΣ και της ΕΑΒ.
– Τέλος, θα πρέπει να προσυπογράψει εν μέσω κρίσης ένα «κοινωνικό» πακέτο μηδενικού κόστους. Ήδη ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Μόσιαλος έχει ζητήσει από τα υπουργεία να κάνουν προτάσεις για κάποια μέτρα ανακούφισης προς τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Τα όποια μέτρα υιοθετηθούν τελικά από τις συνολικά 100 προτάσεις που έχουν υποβληθεί θα πρέπει να συμφωνηθούν -εδώ εμπλέκεται ο κ. Παπακωνσταντίνου-, και θα πρέπει να υπακούουν σε δύο κανόνες. Να είναι καλά στοχευμένα ώστε να μην δημιουργήσουν γενικευμένες προσδοκίες και να εκπληρώνουν τον κανόνα του δημοσιονομικού ισοδυνάμου. Θα πρέπει δηλαδή τα χρήματα για την ικανοποίηση τους να εξοικονομηθούν από περικοπές ήδη υφιστάμενων κονδυλίων, πράγμα δύσκολο.
Πηγή:Capital.gr