Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε ότι το «κρίσιμο» ποσοστό ανεργίας στη χώρα του (22,85%) θα χειροτερέψει φέτος.

Προέτρεψε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, για την οποία η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει μεθαύριο Παρασκευή.

«Ατυχώς, βραχυπρόθεσμα τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν όσον αφορά την ανεργία. Το χειρότερο είναι ότι φέτος η ανεργία θα χειροτερέψει» ανέφερε ο πρωθυπουργός Ραχόι κάνοντας τον απολογισμό στο κοινοβούλιο για το Ευρωπαϊκό συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Μάλιστα, η ανεργία, αν και πλήττει όλες τις ηλικίες, αφορά ιδίως τις μικρές ηλικίες… στους αναζητούντες εργασία κάτω των 25 στη χώρα μας, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 48,6%» τόνισε ο ίδιος.

«Δηλαδή, ένας στους δύο νέους που αναζητεί θέση εργασίας, δεν βρίσκει και παριστάμεθα μάρτυρες στη μετανάστευση των διπλωματούχων μας. Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει να δημιουργηθούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Ραχόι.

Σήμερα οι άνεργοι στην Ισπανία, πολλοί μακρόχρονοι, είναι σχεδόν 4,6 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Απασχόλησης, Φατίμα Μπάνεθ, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει μόνον ενός τύπου εργασιακή σύμβαση, «αποκλειστική», επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν «αντι-συνταγματικό».

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν από την πλευρά τους ότι, η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος δίνει «μάχες» σε τρία μεγάλα «μέτωπα», δύο οικονομικά και ένα κοινωνικό-οικονομικό: ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του κράτους, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, ανεργία, αντιστοίχως.

Όμως, ο σοσιαλιστής ηγέτης, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ραχόι ότι, κάνοντας πολιτική οικονομικής μεγάλης λιτότητας προκαλεί σαφή επιδείνωση στο πεδίο της απασχόλησης.