Η διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης για PSI, δανειακή σύμβαση και νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 που περιλαμβάνει και νέα δυσβάσταχτα μέτρα, κρέμεται σε μια κλωστή.
Λίγες ώρες μόνο έχουν μείνει για τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το μεσημέρι (εφόσον δεν υπάρξει νέα αναβολή) και ακόμα δεν είναι ορατό αν οδεύουμε προς συμφωνία άρα και συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας με αντίτιμο νέα σκληρά μέτρα ή διαφωνία που σημαίνει άμεση προσφυγή στις κάλπες και την Ελλάδα ενώπιον της άτακτης χρεοκοπίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε χθες ότι σημείο συμφωνίας πλέον αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, Παπαδήμος και πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου που σημαίνει πέραν των οικονομικών δεδομένων για το τραπεζικό σύστημα ότι μια τέτοια πρόταση, περνά από τη Βουλή. Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η λύση αυτή δυσαρεστεί το τραπεζικό σύστημα και γι’αυτό οφείλουμε να περιμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις για να δούμε και τις λεπτομέρειες.
Από κει και πέρα η μόνη βεβαιότητα είναι ότι σήμερα το μεσημέρι εφόσον η σύσκεψη γίνει κανονικά, θα έχουμε οριστικές εξελίξεις και όπως αναφέρουν πηγές και από την τρόικα και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, τέλος της διαπραγμάτευσης.
Τι παραμένει ανοιχτό
Ο Λουκάς Παπαδήμος και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συναινούν στη μείωση ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, απόφαση για την οποία η τρόικα πιέζει ασφυκτικά. Η τρόικα επιμένει ακόμα σε μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων από το μεσοσταθμικό 15% που αντιπροτείνει η κυβέρνηση ζητώντας μείωση που φτάνει στο 30% αλλά ταυτόχρονα μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ότι μείωση εισοδήματος θα παραπέμψει αναπόφευκτα σε νέα αύξηση της ύφεσης φαίνεται ότι δεν γίνεται δεκτό από τους δανειστές.
Η τρόικα ζητά επίσης απευθείας απολύσεις στο Δημόσιο, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει άμεση εφαρμογή και επέκταση του θεσμού της εφεδρείας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση σε κατώτατο μισθό αλλά και 13ο και 14ο αποτελούν κόκκινη γραμμή και για τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση κι αυτό αναμένεται να τονίσουν σήμερα στη σύσκεψη και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί η αισιοδοξία των συνεργατών του κυρίου Παπαδήμου ότι οδεύουμε προς συμφωνία που αφήνει ανοιχτό παράθυρο να υπάρξουν υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της τρόικας στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.