Μετά την εφαρμογή του PSI οι δανειακές ανάγκες για αναχρηματοδότηση του χρέους το 2012, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά κατά το ποσό των ομολόγων που θα ανταλλαγούν.

Συγκεκριμένα εφέτος λήγουν ομόλογα αξίας 29,4 δισ. ευρώ, τα οποία μετά το PSI θα μειωθούν κοντά στα 14 δισ. ευρώ.
Η κάλυψη των δανειακών αναγκών για το 2012 θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω των δανείων του EFSF και του ΔΝΤ καθώς και εκδόσεων βραχυπρόθεσμων τίτλων του ελληνικού Δημοσίου. Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων εκτιμάται ότι σταδιακά θα μειωθούν σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012.

Η εφαρμογή του PSI αναμένεται να επιδράσει θετικά τόσο ως προς την δυνατότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους όσο και ως προς τις παραμέτρους ελέγχου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια του χαρτοφυλακίου από 6,8 έτη για το 2011 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί ενώ το ποσοστό κυμαινόμενου επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου αναμένεται να μειωθεί από περίπου 40% σε 30% στα τέλη του 2012, βελτιώνοντας έτσι την προβλεψιμότητα των μελλοντικών χρηματορροών.

Οι διαχειριστικές πράξεις που συνδέονται με υφιστάμενα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα προσφερθούν προς ανταλλαγή, θα πρέπει σταδιακά να ακυρωθούν ή να προσαρμοσθούν στα χαρακτηριστικά των νέων ομολόγων.