Την αναδιαμόρφωση της Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών απαιτεί η τρόικα, ζητώντας τον εμπλουτισμό των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας, την αξιολόγηση του προσωπικού, την στόχευση των Επιθεωρητών στη διαχείριση εσόδων και την εισαγωγή ενός προγράμματος προσλήψεων. Με λίγα λόγια ζητούμενο είναι η αναβίωση του θεσμού που από το 2007 βρίσκεται σχεδόν σε παροπλισμό.
Σημειώνεται πως με τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου δεν ελήφθη υπόψη η Οικονομική Επιθεώρηση και καταργήθηκε το μισθολογικό καθεστώς που διαχρονικά ίσχυε για τον κλάδο των Οικονομικών Επιθεωρητών χωρίς να θεσπιστεί ανάλογη εναλλακτική ρύθμιση.
Ακόμη, δεν προβλέφθηκε η κατάταξη των Επιθεωρητών στον Α΄ βαθμό ώστε αυτοί να δύνανται απρόσκοπτα να ελέγχουν, να αξιολογούν και να ασκούν τα ανακριτικά τους καθήκοντα σε όλους τους υπαλλήλους των ελεγχόμενων υπηρεσιών όπως προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο και ο ιδρυτικός νόμος της Οικονομικής Επιθεώρησης.
Το γεγονός αυτό είχε αρνητική επίπτωση στη λειτουργία της ήδη αποδυναμωμένης, κατά 40%, σε προσωπικό Οικονομικής Επιθεώρησης αλλά και στην στελέχωσή της με καινούριους Οικονομικούς Επιθεωρητές, καθώς και στη λειτουργία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων εξαιτίας της μη προσέλκυσης σε αυτήν υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης ικανότατων και έμπειρων Επιθεωρητών.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις της τρόικας αναμένεται να ευεργετήσουν τους Οικονομικούς Επιθεωρητές.