Με πρώτο πιάτο τις επιδόσεις του προϋπολογισμό του 2017 ξεκινά ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Η πρώτη συνάντηση των κλιμακίων και τα αντίστοιχα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στο Χίλτον.
Σε επίπεδο επικεφαλής οι συζητήσεις ξεκινάνε την Δευτέρα με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Οι δανειστές θα μείνουν μέχρι την Παρασκευή και θα επανέλθούν εντός του Νοεμβρίου όπου οι συζητήσεις της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν προχωρήσει σε βάθος και θα έχει ανοίξει η βεντάλια όλων των θεμάτων.
Προς το παρόν, τα τεχνικά κλιμάκια ετοιμάζονται να βγάλουν το μπλοκ για να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους αλλά και να δείξουν τις κίτρινες κάρτες σε προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται πίσω.
Στην τελευταία επίσκεψή τους, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών είχαν επικεντρωθεί στην τρύπα που είχε ανοίξει στα κρατικά ταμεία, η οποία στο τέλος Αυγούστου έφθανε στα 1,765 δισ. ευρώ. Τώρα η κατάσταση άλλαξε και τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έδειξαν ότι προσεγγίζει τα 2,4 δις. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις μαζικές επιστροφών φόρων που έγιναν τον Σεπτέμβριο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ωστόσο το πρόβλημα είναι έντονο και η μεγαλύτερη πληγή είναι οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προβλέπεται να εμφανίσουν υστέρηση ύψους 945 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.
Οι συζητήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα θα είναι διεξοδικές ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2017 κλείνει με μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους δανειστές αφού καταδεικνύει μεγάλη κόπωση στην φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και ένταση της φοροδιαφυγής. Παρά την υστέρηση το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται εντός του στόχου και συντηρείται από την υπερσυγκράτηση των δαπανών λόγω του φρένου που έχει πατήσει το Δημόσιο στις πληρωμές κυρίως πρωτογενών δαπανών.
Για τους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους.
Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2017, οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο είναι η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί .
Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαντική πρόκληση από «πολιτικής» και «τεχνικής» άποψης, είναι για τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου. «Ευαίσθητο» πολιτικά θέμα θεωρείται και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, oι Βρυξέλλες αναμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα της στελέχωσής του και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας.