Γρίφο χαρακτηρίζει το Bloomberg Businessweek τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πλέον αναπόφευκτη.
Αυτό που απομένει να αποδειχθεί πια είναι εάν η χρεοκοπία της χώρας θα συμβεί ήπια ως δηλαδή μια «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» ή θα προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη χαοτική κατάσταση, δηλαδή «μια οικονομική κόλαση», αναφέρει το γνωστό δίκτυο.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, (IIF) Φρανκ Βογκλ ο οποίος μπορεί να είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται, αλλά δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ότι αυτές θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Για τον λόγο αυτό, εάν οι επίσημοι δανειστές δεν σώσουν την Ελλάδα τότε μια χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου δεν φαντάζει απίθανη λέει το Bloomberg, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά η Αθήνα δεν θα διαθέτει τα 14,4 δισ. ευρώ που χρωστάει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Αναλυτές σημειώνουν πως είναι «θέμα χρόνου, προτού καταρρεύσει η Ελλάδα σαν τραπουλόχαρτο».
Το πιο παράδοξο είναι ότι στην περίπτωση που πετύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία οι ιδιώτες πιστωτές, το πιο πιθανό θα είναι για την Ελλάδα να μην μπορέσει να την ικανοποιήσει και επομένως να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και το ΔΝΤ.
Το άλλο παράδοξο, αναφέρει επίσης το Bloomberg, είναι ότι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που κρατούν πολλά ελληνικά ομόλογα θα ήθελαν να εκδοθεί ένα νέο ομόλογο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για υψηλά επιτόκια.
Ωστόσο, θα πρέπει την ίδια ώρα να σκεφθούν τα συμφέροντα των κυβερνήσεών τους, οι οποίες ζητούν από την Ελλάδα να πληρώσει χαμηλά επιτόκια, ώστε να μην αναγκαστεί να ζητήσει εκ νέου βοήθεια. Εντούτοις, μια γενναιόδωρη συμφωνία μπορεί να προκαλέσει την Λισαβόνα να ζητήσει παρόμοιους όρους.
Ακόμα και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλαπλούς στόχους. Επιθυμεί να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο χρέος. Από την άλλη, ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει πως εάν η χώρα του «κάψει» τους πιστωτές της, θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα να δανειστεί στο μέλλον.
Συμπερασματικά: διαπραγματεύσεις για μια «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» είναι πολύπλοκη, λόγω των πολλών και διαφορετικών συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, καταλήγει το Bloomberg.