Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και 8 ακόμα χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και αυτή του EFSF προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για το ρόλο που διαδραματίζουν οι οίκοι αξιολόγησης στο πολιτικό παρασκήνιο των υπό αξιολόγηση κρατών, αφήνοντας αιχμές για μεγάλη επιρροή και ανεξέλεγκτη δράση.
Ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος στο τμήμα αξιολογήσεων ευρωπαϊκών χωρών της Standard & Poor’s, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες, ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κηρύξει πόλεμο στο ευρώ.
«Φυσικά και όχι. Μπορείτε, νομίζω να φανταστείτε την απάντηση στο ερώτημα που θέτετε. Τι κάνουμε; Κάνουμε τη δουλειά μας.
Και η δουλειά μας είναι να αναλύουμε και να αξιολογούμε πιστωτικούς κινδύνους για τους επενδυτές, έτσι ώστε εκείνοι να τις λάβουν υπόψη στις αποφάσεις τους. Δεν θέλουμε να έχουμε πολιτική επιρροή, ούτε έχουμε πολιτική ατζέντα, δεν στηρίζουμε τη μια ή την άλλη μετοχή, ούτε και κόμματα. Αποστολή μας είναι η ανάλυση πιστωτικών κινδύνων και η δημοσίευση τους».
Γιατί έγινε τώρα η υποβάθμιση;
«Στις ανακοινώσεις τύπου έχουμε αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Ιταλίας. Η τωρινή υποβάθμιση, αλλά και εκείνη της Ιταλίας παλαιότερα, εντάσσεται περισσότερο σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο. Είμαστε της άποψης ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάποια μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Στόχος μας δεν είναι να διαδραματίσουμε κάποιο ρυθμιστικό ρόλο. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα παραμείνουν σημαντικοί για την αγορά. Στηριζόμαστε στη μέχρι τώρα πορεία μας που δείχνει ότι οι αξιολογήσεις μας είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για τις πιθανότητες ενός πιστωτικού γεγονότος».