Αναμενόμενες ήταν για την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, οι υποβαθμίσεις των περισσότερων χωρών μελών της Ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης S&P, μη χάνοντας για ακόμη μία φορά την ευκαιρία να επαναλάβει τις συστάσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την άποψη μου ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, σε συνάντηση της παράταξης της στην πόλη του Κίελου.

Η Μέρκελ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο ότι η υποβάθμιση εννέα συνολικά ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβενία και Σλοβακία) από τον οίκο Standard & Poor’s, ήταν μία λογική συνέπεια όλων των πτυχών που παρουσιάστηκαν από την εξέλιξη της κρίσης χρέους. Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι υποβαθμίσεις θα επηρεάσουν τη λειτουργία και τη δυναμικότητα του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, του EFSF.

Η Μέρκελ υποσχέθηκε τη γρήγορη εφαρμογή ενός συμφώνου για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ευρωζώνης, το οποίο θα καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την υποβάθμιση των εννέα χωρών.

  «Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν γρήγορα. Βρισκόμαστε πλέον υπό πίεση για να εφαρμόσουμε γρήγορα και αποφασιστικά το δημοσιονομικό σύμφωνο», τόνισε η Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε «κυρώσεις», για τα κράτη που δε θα πειθαρχήσουν.

    Σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σημασία των αποφάσεων του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε: «Επισημαίνω ότι δεν πρόκειται παρά για αποφάσεις του ενός εκ των τριών οίκων αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή δεν μάς αιφνιδίασε εντελώς μετά τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων».

    Η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το γεγονός ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να διατηρήσει το τριπλό Α για τη Γαλλία «πιθανότατα για το υπόλοιπο του έτου»” δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο στα ΜΜΕ.

    Μόνο η Γερμανία βγήκε χθες αλώβητη από την απόφαση του Standard and Poor’s. Οχι μόνο διατηρεί το τριπλό Α της, που τής επιτρέπει να δανείζεται φθηνά από τις αγορές, αλλά ο οίκος αξιολόγησης τόνισε ότι δεν αναμένει αλλαγή της εκτίμησής του αυτής για τους επόμενους μήνες.

    Αναφερόμενη στη Γαλλία, η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η αξιολόγηση ΑΑ «δεν είναι ουσιαστικά κακή».

    Η Μέρκελ επεχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για τυχόν επιπτώσεις λόγω της υποβάθμισης, στη γερμανική συμβολή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Απέφυγε παρόλα αυτά να σχολιάσει την επιχειρηματολογία του οίκου ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου 2011 αποδεικνύουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη δεν είναι επαρκής σε μέγεθος αλλά και σκοπό για την πλήρη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης.