Κατηγορηματικά αντίθετη στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «καθώς αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση σε τριτοκοσμικό επίπεδο», δήλωσε η Αυστριακή Γκερτρούντε Τούμπελ- Γκούγκερελ, πρώην μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Σάλτσμπουργκ, η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με τη συμμετοχή γνωστών πολιτικών και οικονομικών επιστημόνων.
«Μπορεί η Ελλάδα να μην ανακάμπτει τόσο γρήγορα όσο η Ιρλανδία, ωστόσο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και υπάρχουν μηνύματα για πολιτική βούληση», επισήμανε η κ. Τούμπελ- Γκούγκερελ, υπεραμυνόμενη συγχρόνως των μηχανισμών σωτηρίας για χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.
Η ίδια θεωρεί υπερβολική την ανησυχία για το ευρώ, σημειώνοντας πως πρόκειται για μεμονωμένες προειδοποιήσεις και τονίζοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών τους.
Σε σχέση με τις τρέχουσες προσπάθειες της Ουγγαρίας, το πρώην μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ πιστεύει σε μια θετική κατάληξη και εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Βουδαπέστης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαφορετικά, όπως συμπληρώνει, «θα πληρώσει γι’ αυτό ο ουγγρικός πληθυσμός και εν μέρει, φυσικά, και ο πληθυσμός στην Αυστρία».
Στην εκδήλωση και σε απάντηση ερωτημάτων των φοιτητών γιατί τα πράγματα πήγαν στραβά, οι συμμετέχοντες ειδικοί επισήμαναν πως υπήρξε μια γενική τάση για συμμετοχή όλων στη Νομισματική Ένωση, που υπολόγιζαν σε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, χωρίς, όμως, να υπάρξει συνεργασία και μη θέλοντας κανείς να παραχωρήσει εξουσίες στις Βρυξέλλες.