Την εκτίμηση ότι η επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ και την εξομάλυνση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας εξέφρασε σήμερα από την Αθήνα ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merrill Lynch Wealth Management Τζόνα Τζούστ.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση ο Νοτιοαφρικανικός οικονομολόγος τόνισε πως εάν η διαγραφή χρέους συνοδευθεί με πειστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και υπάρξει στήριξη των ελληνικών προσπαθειών και από την ΕΕ τότε το ελληνικό δημόσιο χρέος θα κατέλθει κάτω του 100% του ΑΕΠ πριν από το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζούστ εστίασε στον παράγοντα ανάπτυξη και στην μεταρρυθμιστική κόπωση, υπογραμμίζοντας πως η παρατεταμένη λιτότητα μπορεί να υπονομεύσει την προοπτική του χρέους. Για το 2012 εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 1,8% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος εξήγησε πως κανείς δεν επιθυμεί, ούτε θα επιδιώξει μια μη συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εξήγησε πως η αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ θα εγκυμονούσε αυτόματα τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης και κλονισμού της πίστης με τρόπο που θα έπληττε καίρια το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενος στην ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο χειρισμό της κρίσης το στέλεχος της Merrill Lynch τόνισε πως ακόμη η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και ανέφερε ως ενδεδειγμένη πολιτική την μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο 0,50%.