Υποτίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ κατά το 2011, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Συγκεκριμένα, η σωρευτική μεταβολή του σταθμισμένου δείκτη ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων, στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2010, ανήλθε, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε +0,51% ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων κατά -2% και της ανατίμησης των λοιπών νομισμάτων κατά +2,55%.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2011, το ευρώ σημείωσε σωρευτική υποτίμηση -0,51% ως προς το σύνολο των νομισμάτων, ανατίμηση +2,04% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα και υποτίμηση -2,49% ως προς τα λοιπά νομίσματα.
Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2010 το ευρώ είχε υποτιμηθεί σωρευτικά κατά -8,65% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και -4,92% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα. Ενώ, κατά το έτος 2009 το ευρώ είχε ανατιμηθεί σωρευτικά κατά +2,42% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και +0,33% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα.
Εξάλλου, από τις μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το δωδεκάμηνο του 2011 έναντι του αντίστοιχου δωδεκάμηνου του 2010, προκύπτει ότι το ευρώ έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (σύνολο νομισμάτων: +0,04%, ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα: -0,02% και λοιπά νομίσματα: +0,08%).
Τέλος, όσον αφορά τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά το Δεκέμβριο, το ευρώ υποτιμήθηκε τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσο και ως προς τα λοιπά και τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,71%, ως αποτέλεσμα της ανατίμησης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων κατά +0,87% και των λοιπών νομισμάτων κατά +2,39%.
Ενώ, με συντελεστές στάθμισης τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +1,53%, ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά +0,87%, και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων κατά +2,27%.