Ανοικτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), όσο και η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την λήψη των 130 δισ. ευρώ να μην ολοκληρωθούν ταυτόχρονα έως τα μέσα Μαρτίου 2012.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το 24h.gr, στο πλαίσιο αυτό εξετάζει τρία διαφορετικά σενάρια για την χρηματοδότηση της Ελλάδος σε περίπτωση που το αρχικό χρονοδιάγραμμα ή κάποια από τις παραμέτρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα.
Σημειώνεται πως στο διάστημα 16 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου 2012 η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευθούν τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ έως το 2015. Η νέα δανειακή σύμβαση θα προβλέπει μέτρα που θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 στο 4,7% του ΑΕΠ από 10% του ΑΕΠ το 2011, ενώ θα προβλέπει πως μέχρι το 2015 το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 1,1% του ΑΕΠ.
Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως και την ίδια στιγμή έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, τότε εξετάζεται η συνομολόγηση μιας ξεχωριστής δανειακής σύμβασης ύψους 30 δισ. ευρώ για την υποστήριξη του PSI. (Αν το PSI προχωρήσει κανονικά οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους τον Μάρτιο θα είναι μικρές).
Εάν και εφόσον υπάρξει κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος – τρόικας και η Κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώσει το έργο της θα ακολουθήσει η συνομολόγηση μιας δεύτερης δανειακής σύμβασης ύψους 100 δισ. ευρώ. Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει καταθέσει αίτημα στο ΔΝΤ για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας που θα εκτείνεται έως το 2016. Από τα 100 δισ. ευρώ θα καλυφτούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης του χρέους μετά το PSI.
Σημειώνεται πως για το σενάριο της διπλής δανειακής σύμβασης η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε ανεπισήμως στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.
Αν μέχρι τις αρχές Μαρτίου η Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της ή έχουν υπάρξει επιπλοκές σε πολιτικό επίπεδο ή στο μέτωπο του PSI η Ε.Ε. εξετάζει το σενάριο να δώσει ένα έκτακτο δάνειο στην Ελλάδα ίσο με τις οφειλές του Μαρτίου, ήτοι ίσο με 14,4 δισ. ευρώ ώστε να μην οδηγηθεί σε χρεοστάσιο.
Πάντως, αξιωματούχος της τρόικας δήλωσε στο 24h.gr πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια. «Εάν τις επομενες εβδομάδες αποκλιμακωθεί η πίεση στις αγορές ομολόγων η διαχείριση του ελληνικού θέματος θα γίνει πιο εύκολη. Εάν όμως υπάρξει όξυνση της κρίσης και δεν βρεθούν τα χρήματα για την ανάσχεση των επιπτώσεων, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.