Έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι είναι εκτός μνημονίου (με την τρόικα), υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Tα κείμενα του μνημονίου υπεγράφησαν, εντάχθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη και τίθενται σε εφαρμογή, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε πως οι εν εξελίξει συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας γίνονται με βάση και απόλυτο πλαίσιο τα μνημόνια. Γι΄ αυτό, τόνισε, έχουμε την υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι είναι εκτός αυτού του πλαισίου.

Αλέξης Τσίπρας: Είστε σε κρίση συνειδήσεως;

«Είστε σε κρίση συνειδήσεως ή κατά το κοινώς λεγόμενο το παίζετε ότι είστε… Αν όντως είστε, τότε παραιτηθείτε», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τις τελευταίες εμφανίσεις του υπουργού, έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι και πρακτική της μπλόφας.

«Στο μνημόνιο που υπογράψατε υπάρχει η πρόβλεψη για επιμήκυνση του εργασιακού βίου έως τα 70. Δεν το ξέρατε αυτό; Εσείς το είπατε, εσείς το υπογράψατε», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αφού λοιπόν υπογράψατε το μνημόνιο, τότε τι διαπραγματεύεστε, το ίδιο το ΔΝΤ είπε ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αφού το πλαίσιο είναι συμφωνημένο».

ΔΝΤ: Κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης επί μέρους ζητημάτων

Την Πέμπτη εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Reuters, πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης επί μέρους ζητημάτων του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν επαναβεβαιώσει ότι παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στο υπάρχον πρόγραμμα και δεν έχουν πρόθεση να ζητήσουν να ανοίξουν εκ νέου ζητήματα, όπως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Kομισιόν διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να αποδεχθεί αλλαγές στις διατάξεις για το συνταξιοδοτικό που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα Κομισιόν ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν απολύτως σαφής, υπογραμμίζοντας ότι το τμήμα του Μνημονίου για τις συντάξεις δεν μπορεί να αλλάξει.

Τέλος, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης είναι δημόσιο έγγραφο και δεν περιέχει κρυφές ρήτρες.

Με την επισήμανση αυτή, απάντησε σε δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων τις προηγούμενες μέρες, που ισχυρίζονταν ότι εάν ένα συνταγματικό δικαστήριο κράτους – μέλους αποφανθεί ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική, τότε καταργείται και ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα θέματα που απομένει να αποσαφηνιστούν είναι ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος και η αποσαφήνιση διατάξεων για το χρόνο που θεμελιώνεται δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Σοβαρό ζήτημα είναι το θέμα του χρόνου έναρξης της εφαρμογής του νέου συστήματος, σημείωσε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Λοβέρδος. Το Μνημόνιο θέτει το 2015 και η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι πηγαίνουμε στο 2018, εξήγησε, επικαλούμενος την πειθώ των αριθμών των αναλογιστικών μελετών.