Νέες συνθήκες πρόκειται να δημιουργούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το πρόσθετο πακέτο στήριξης των 25 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι εγγυήσεις που δίνει το ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες αναμένεται να περιορίσουν αισθητά το κόστος του δανεισμού και να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο διεργασίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς εξαλείφεται ο παράγοντας της επιτακτικής ανάγκης που οδηγούσε έως τώρα τις καταστάσεις.

Οι τράπεζες πλέον εκτός από ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, που αποδείχθηκε στα stress tests, διαθέτουν και εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας και συνεπώς εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους.

Ο στόχος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι η ανατροφοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με τραπεζικό χρήμα ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και να αναθερμανθεί η ανάπτυξη. Με την προώθηση όμως του πακέτου σε αυτή τη φάση παγιώνει την υφιστάμενη κατάσταση και δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τραπεζών.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν deals μεγάλων τραπεζών με μικρότερες, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των κρατικών τραπεζών.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης με το πακέτο κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Alpha Bank, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν τίθεται άμεσα θέμα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος αλλά θέμα ρευστότητας.

Παράγοντες της αγοράς, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτιμούν ότι η Millenium Bank που συζητά καιρό με το ΤΤ θεωρείται «κλεισμένη», ενώ διεργασίες υπάρχουν σε μικρότερη επενδυτική τράπεζα με μικρό δίκτυο λιανικής η οποία προσέφερε ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες εκτός αν βρεθεί λύση καθώς η εν λόγω τράπεζα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και οι δυνατότητες δανεισμού από τη διατραπεζική είναι περιορισμένες.