Απαραίτητο το «δημοσιονομικό συμβόλαιο» για να δοθεί τέλος στην κρίση χρέους, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενώ «βλέπει» πως οι καθοδικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν και το 2012, αλλά δεν έχει αμφιβολία για τη δύναμη του ευρώ.

Ειδικότερα, ο Ντράγκι, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας την έκθεση της ΕΚΤ για τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε πως “η ΕΚΤ, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει λάβει αρκετά μέτρα, ώστε να βεβαιώσει πως θα συνεχίσει να επιβάλλει τη σταθερότητα των τιμών, βραχυπρόθεσμα, σε ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις”.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε, επίσης, «οι εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγοράς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν».

Ωστόσο, προέβλεψε πως η οικονομία θα αρχίζει να ανακάμπτει, πολύ σταδιακά, κατά τη διάρκεια του 2012.

Σχετικά με την ενδεχόμενη απώλεια της άριστης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε, προς τα μέλη της επιτροπής, πως «θα ήταν κάτι απαίσιο» και αυτό «θα σήμανε την υποβάθμιση και άλλων χωρών».

«Δεν ξέρω αν η Γαλλία θα χάσει το τριπλό Α, αλλά ελπίζω πως δεν θα γίνει», πρόσθεσε.