Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναδεικνύουν τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*
Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 59,9% των δανείων, συνολικού ύψους 39,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 60% ή, με άλλα λόγια, δύο στις τρεις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για τη μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, καθώς και ότι τα δάνεια που έχουν ως τώρα διαγραφεί ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ, πολλές από αυτές τις εγκλωβισμένες επιχειρήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επόμενο διάστημα αντιμέτωπες με καταγγελία του δανεισμού τους.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και συμβάλουν στη συνολική απασχόληση σε ποσοστό άνω του 85%, είναι προφανής η ανάγκη μιας αποτελεσματικής διαχείρισης, η οποία θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, εστιάζοντας παράλληλα στην υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μπορεί σαφώς να υπηρετήσει αυτό το στόχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή. Είναι γι’ αυτό κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του σχετικού πλαισίου στην πράξη.
Τα Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαχείρισης και εποπτείας, αφού διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και δομή, αλλά και την τοπική γνώση και παρουσία, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα και ευέλικτα τα πρακτικά ζητήματα και να αποφεύγονται καθυστερήσεις και εμπλοκές. Αναμένουμε λοιπόν από την Πολιτεία να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την Επιμελητηριακή Κοινότητα.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος