Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα έχει πλέον ολοκληρωθεί με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, και αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός («και όχι πια η λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά), με την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος – στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με σωστές πολιτικές, η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη των προβλέψεων». Έφερε ως πρόβλημα τους δημογραφικούς παράγοντες (μείωση γεννήσεων, γήρανση πληθυσμού), αλλά επεσήμανε πως «όταν η κατάσταση βελτιωθεί, όταν ενισχυθεί η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα, αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν και αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».

Σχετικά με τη β’ αξιολόγηση, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο».

Κάνοντας μια αναδρομή, ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι και το 2014 είχε ανοίξει παράθυρο εξόδου στις αγορές και δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Καρφιά υπήρξαν και για τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Παρότι «ολοκληρώθηκε πολύ μετά το προγραμματισμένο», ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε συγχαρητήρια τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στις ελληνικές Αρχές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσα χρόνια θα παραμείνει η Ελλάδα στα Μνημόνια, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «εφτά χρόνια είναι πολλά» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του στη χώρα μας τα Μνημόνια διαρκούν ακόμα, όταν άλλες χώρες πέτυχαν έξοδο.

Οι λόγοι συνοψίζονται στο μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στη ρήξη των αρχών του 2015, η οποία έφερε, όπως είπε, «πισωγύρισμα».