«Πλησιάζαν μεσάνυχτα σε μια λέσχη γιοτ στη γαλλική Ριβιέρα, όπου διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής των G20. Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε στους δημοσιογράφους, αναφορικά με την απόφασή της να μπλοκάρει το δάνειο προς την Ελλάδα, όταν ξαφνικά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέκοψε τη συζήτηση για να “αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”» αναφέρει σε άρθρο του το διεθνές πρακτορείο Reuters.

«Ο γερμανός υπουργός τόνισε στους δημοσιογράφους, ότι είχε την ιδέα να σταματήσουν τη ροή της βοήθειας προς την Αθήνα. Αυτή η κίνηση ήταν που “έπεισε” τις ελληνικές αρχές να άρουν τις αιτιάσεις τους για διενέργεια δημοψηφίσματος για νέα μέτρα λιτότητας, ηρεμώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Σόιμπλε, μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος παρέδωσε το “τελεσίγραφο” στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι”» συνεχίζει το άρθρο του Reuters.

«Ναι, πράγματι ήταν ο υπουργός Οικονομικών που απείλησε να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων βοηθείας προς την Ελλάδα» επιβεβαίωσε κάπως τρομαγμένη η Μέρκελ.

«Ήταν αυτός που αντέδρασε πρώτος» επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, μεταφέροντας αυτούσια τα λόγια της γερμανίδας Καγκελάριου, τονίζοντας μάλιστα την έκπληξη που προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. «Ο Σόιμπλε υποκαθιστά τη Μέρκελ» σχολίασε ένας εξ αυτών, όπως σημειώνει το Reuters.

«Η ασυνήθιστη αλλαγή αρμοδιοτήτων στις αρχές Νοεμβρίου μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε, δίνει μια γεύση από την περίπλοκη μεταξύ τους σχέση, η οποία έχει διαρκέσει δύο ολόκληρες δεκαετίες και παραμένει αναλλοίωτη» καταλήγει το πρακτορείο Reuters.